Nieuws

Maandag 13 augustus 2018

Versterkt Mediterrane voeding onze botten?

Overwinteren in het Middellandse zeegebied wordt steeds populairder bij ouderen. Voor deze groep is de overname van het Mediterraan voedingspatroon ook niet zo’n slecht idee. Was al bekend dat dit het risico verlaagt op hart- en vaatziekten, uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook botverlies bij mensen met osteoporose kan verminderen.


Eerder werd een hogere dieettrouw aan het Mediterraan dieet al geassocieerd met een lager risico op heupfracturen. Onlangs heeft de universiteit van Bologna het eerste langlopende (twaalf maanden) onderzoek geleidt, waarin de impact van een Mediterraan dieet op de gezondheid van de botten van 1142 vrijwilligers tussen 65 en 79 jaar is onderzocht. Deelnemers, geworven in centra in Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen en Frankrijk, werden gerandomiseerd in een groep die een Mediterraan dieet volgde en een controlegroep. Verschil in zonlicht werd, vanwege zijn positieve effect op botopbouw, gecompenseerd door vitamine-D3-supplementen. 
Degenen die het Mediterraan dieet volgden, verhoogden hun inname van fruit, groenten, noten, ongeraffineerde granen, olijfolie en vis. Zuivel- en vleesgebruik werden geminderd en alcoholinname was gematigd. Ze kregen voedingsmiddelen, zoals olijfolie en volkorenpasta*, om hen aan te moedigen zich aan het dieet te houden. Bovendien werd het dieet aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van eenieder. 


*Vanuit onze visie adviseren wij minder of geen graanproducten te eten.


Resultaten

Aan het begin en einde van het onderzoek werd de botdichtheid van de femurhals van de vrijwilligers gemeten. De femurhals ligt in het heupgewricht onder de dijbeenkop en is gevoelig voor osteoporose. Verlies van dit weefsel leidt tot een verhoogd risico op een heupfractuur. Iets minder dan tien procent van de deelnemers bleek aan het begin van het onderzoek osteoporose te hebben. 
Bij deelnemers met een normale botdichtheid kon op deze relatief korte termijn geen effect gevonden worden van het dieet. Want hoewel het onderzoek langer duurde dan vorige onderzoeken, moet men rekening houden met het feit dat het lang duurt om botweefsel te vormen. Echter, bij de contolegroep met osteoporose trad de gebruikelijke leeftijdsafhankelijke afname in botdichtheid in de femurhals op, terwijl dit in de dieetgroep niet het geval was. 

 

Conclusie 

Het Mediterraan dieet kan al binnen 12 maanden het verlies van heupbot verminderen.Als osteoporose door een dieet zou kunnen worden beperkt, zou dit naast de medicamenteuze behandeling, die ernstige bijwerkingen kent, kunnen worden ingezet. Vanwege de overig bekende positieve eigenschappen van het Mediterraan dieet is dit het proberen waard. 
Nog te ontdekkenBij het langzamere leeftijd-gerelateerde verlies van botdichtheid, zal het minder makkelijk zijn om een verschil op te merken. Mogelijk was bij een onderzoek van langere duur ook een effect gevonden bij deze groep. Bovendien was de subgroep met osteoporose relatief klein. Een nieuw onderzoek dat langer duurt en met een grotere onderzoeksgroep is gewenst.Mogelijke oorzaken van het positief effect zouden tevens onderzocht kunnen worden. Hierbij valt te denken aan  de effecten van de fenolverbindingen van olijfolie van de eerste persing, de vermindering van de inname van zout of de inname van vitamine K via de voeding.

 

Referenties

https://medicalxpress.com/news/2018-07-mediterranean-diet-osteoporosis.html

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqy122/5051862