Vitamine D3 heeft effect op lagere urinewegen

dinsdag 1-december-2015

Meer dan 40 procent van alle mannen op leeftijd heeft problemen aan de lagere urinewegen, waaronder moeite met het legen van de blaas. Vitamine D3 kan deze symptomen mogelijk verminderen.

 

Onderzoekers aan de Universiteit van Padua (Italië) hebben recent het verband tussen vitamine D3 en problemen met de lagere urinewegen onderzocht. Klachten uiten zich vooral in een te hoge aandrangfrequentie, incontinentie, traag plassen of het gevoel nooit volledig uitgeplast te zijn. 

 

Aan het onderzoek deden 67 mannen mee met diabetes type 2 en klachten aan de lagere urinewegen. Bloedwaarden vitamine D werden bepaald en de aard en frequentie van de symptomen werden gemeten met de IPSS-scorelijst (Internationale Prostaat Symptoom Score).

 

Zoals vaak bij dit soort onderzoek, lagen de bloedwaarden vitamine D3 van de deelnemers ver onder de ideale 80 nmol/L. Het gemiddelde van de 67 mannen lag op 35 nmol/L, bij 45 procent van alle mannen werd een bloedwaarde van minder dan 25 nmol/L gemeten. Slechts 25 procent had een bloedwaarde boven de 50 nmol/L. 

 

Na analyse bleek dat de vitamine D3-gehaltes in het bloed omgekeerd evenredig waren met de IPSS-score en het prostaatvolume. Dit houdt in dat men met een goede bloedwaarde vitamine D3  minder symptomen hoeft te verwachten en dat het prostaatvolume waarschijnlijk ook kleiner zal zijn. Dit laatste duidt weer op een verminderde progressie van prostaathyperplasie, dat in principe goedaardig is, maar na verloop van tijd wel voor steeds meer problemen zorgt.

 

“We hebben een duidelijk verband gevonden tussen vitamine D3, problemen met lagere urinewegen en diabetes type 2. Onderzoek met een groter aantal patiënten is nodig om onze bevindingen verder te onderbouwen”, aldus de onderzoekers.

 

Het wachten is op de resultaten uit de VITAL study van de universiteit van Harvard (VS). Dit onderzoek is in 2011 gestart en registreert over een periode van ongeveer vijf jaar de effecten van vitamine D3 (en omega-3) op de gezondheid. De helft van de 20.000 deelnemers gebruikt gedurende de looptijd van het onderzoek dagelijks 50 mcg vitamine D3. Op basis van huisartsenrapporten zal uiteindelijk de balans worden opgemaakt. Hieruit komen wellicht ook resultaten naar voren die het verband tussen vitamine D en de lagere urinewegen verder kunnen onderbouwen.

Bronnen

  1. Caretta N, Vigili de Kreutzenberg S, Valente U, Guarneri G, Pizzol D, Ferlin A, Avogaro A, Foresta C. Hypovitaminosis D is associated with lower urinary tract symptoms and benign prostate hyperplasia in type 2 diabetes. Andrology. 2015 Sep 4.
  2. Manson JE, Bassuk SS, Lee IM, Cook NR, Albert MA, Gordon D, Zaharris E, Macfadyen JG, Danielson E, Lin J, Zhang SM, Buring JE., The VITamin D and OmegA-3 TriaL (VITAL): rationale and design of a large randomized controlled trial of vitamin D and marine omega-3 fatty acid supplements for the primary prevention of cancer and cardiovascular disease, Contemp Clin Trials. 2012 Jan;33(1):159-71.