Mindfulness sterker dan placebo bij pijn

donderdag 18-februari-2016

Mindfulness is in zwang. Het helpt bij stresshantering, zorgt voor een betere nachtrust en verlaagt het terugvalrisico bij depressie. Daarbij blijkt dat mindfulness ook pijnstillend kan werken. En dat is waarschijnlijk geen placebo-effect, zeggen de onderzoekers.

 

Mindfulness wordt nog steeds populairder. In onze drukke maatschappij is dat ook goed te begrijpen. Stress en burnout liggen altijd op de loer en mindfulness biedt een succesvolle manier om daarmee om te gaan. 

 

In plaats van te reageren op al die prikkels, blijkt het soms beter om bepaalde dingen gewoon te ervaren en dan los te laten. Dit geldt volgens onderzoekers in het Journal of Neuroscience naast stress en negatieve gedachten ook voor pijnprikkels. Dezelfde onderzoekers hadden dit al eens aangetoond, maar daarbij ontbrak een placebo. 

 

Bij het onderzoek werd de huid van 57 proefpersonen blootgesteld aan een hitte-element met een temperatuur van 49 graden Celsius. Ongeveer de helft kreeg daarna de opdracht een mindfulness-meditatie te doen. Bij de rest werd een placebozalf gesmeerd. Met een hersenscanner werd vastgesteld hoe men op twee behandelingen reageerde.

 

Het beoefenen van mindfulness resulteerde in een pijnvermindering van 27 procent. Na gebruik van de zalf was de pijnervaring maar 11 procent minder. Pijnvermindering door mindfulness is dus significant sterker dan placebo.

 

Nog veel opvallender was dat mindfulness de emotionele pijnbeleving liet afnemen met 44 procent. Het placebo-effect van het zalfje kon de emotionele pijn met slechts 13 procent verzachten. 

 

Uit de hersenscans kwam verder naar voren dat mindfulness andere hersengebieden stimuleert dan de placebozalf. Bij mindfulness werd vooral hersenactiviteit gezien in gebieden die betrokken zijn bij zelfbeheersing. Bij placebo waren dit vooral de hersengebieden voor pijnverwerking.

 

"Gezien onze bevindingen gaan we ervan uit dat 20 minuten meditatie per dag genoeg is om pijnbestrijding te verbeteren. Omdat we gezonde proefpersonen hebben gebruikt, weten we echter nog niet of onze bevindingen ook gelden voor mensen met chronische pijn”, zeggen de onderzoekers.

Bron

Fadel Zeidan, Nichole M. Emerson, Suzan R. Farris, Jenna N. Ray, Youngkyoo Jung, John G. McHaffie, and Robert C. Coghill, Mindfulness Meditation-Based Pain Relief Employs Different Neural Mechanisms Than Placebo and Sham Mindfulness Meditation-Induced Analgesia, The Journal of Neuroscience, 18 November 2015, 35(46): 15307-15325.