Roomboter nauwelijks nadelig voor gezondheid

woensdag 7-september-2016

Het gebruik van roomboter houdt geen verband met het ontstaan van onder andere hart- en vaatziekten. Dat hebben onderzoekers van de Tufts universiteit (VS) aangetoond met een grootschalige systematische review. Boter zou zelfs het risico op diabetes kunnen verlagen.

 

Veel mensen denken nog steeds dat vet altijd slecht is. Dat dit heel wat genuanceerder ligt, mag wel blijken uit een grootschalige review van de Tufts universiteit (VS). Ze selecteerden 9 onderzoeken waar in totaal 636.151 personen aan deelnamen. Tijdens de opvolgperiode overleden daar 28.271 van, ontwikkelden er 9.783 hart- en vaatziekten en 23.954 kregen diabetes type 2.

Onderzoeksresultaten

Als maat voor de roomboterconsumptie werd 1 eetlepel boter genomen. De gemiddelde consumptie lag bij de onderzoekspopulatie tussen een derde en 3,2 eetlepels per dag. Per eetlepel roomboter werden alleen insignificante tot zeer kleine correlaties gevonden met algehele sterfte, hart- en vaatziekten en diabetes.

 

"Ook al hebben mensen die meer roomboter eten over het algemeen een minder gezonde voeding en levensstijl, het effect van roomboter zelf op de gezondheid lijkt redelijk neutraal”, aldus de onderzoekers. 

 

Volgens diezelfde onderzoekers blijkt roomboter gezonder dan suiker en zetmeel. Het witbrood waarop de roomboter wordt gesmeerd maar ook aardappelen vertonen een duidelijk verband met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Roomboter is dan weer wel ongezonder dan bijvoorbeeld olijfolie, dat de kans op hart- en vaatziekten zelfs kan doen afnemen.  

Lagere kans op diabetes?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat roomboter mogelijk het risico op diabetes zou kunnen verlagen, hetgeen volgens de onderzoekers een bevestiging levert van eerdere resultaten. Maar ze houden wel een slag om de arm: "Meer onderzoek is nodig om uit te sluiten dat hier wellicht andere factoren in het spel zijn. Ons onderzoek toont niet aan of er sprake is van een oorzaak-gevolgrelatie." 

Bron

Pimpin L, Wu JHY, Haskelberg H, Del Gobbo L, Mozaffarian D (2016), Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality, PLoS ONE 11(6): e0158118.