Mediterraan dieet gunstig voor hersenen

donderdag 27-oktober-2016

\"\"
Mediterrane voeding staat bekend om zijn positieve effecten op onder andere hart en bloedvaten en diabetes. Onderzoek onder 4000 ouderen laat zien dat ook de hersenen er in belangrijke mate van profiteren. 

 

Onderzoekers van Rush University Medical Centre (VS) volgden ongeveer 4000 ouderen terwijl ze een mediterraan dieet aanhielden. Elke drie jaar werd bij de deelnemers een cognitieve test afgenomen. Daarbij werden onder andere het geheugen en rekenkundige vaardigheden getest.

 

Bovendien moesten ze regelmatig een vragenlijst invullen en aangeven hoe vaak ze granen, olijfolie, rood vlees en alcohol gebruikten. In totaal werd van 139 voedingsmiddelen de eetfrequentie vastgesteld. Daarbij werd ook gekeken of men zich goed aan het dieet hield.

 

Resultaten

Wie zich elke dag aan de mediterrane voeding hield, kon maximaal 55 punten scoren. De gemiddelde score was 28. Het bleek dat hoe beter men zich aan het dieet hield, hoe langzamer de testscores in de loop der jaren achteruit gingen. Deze gingen juist versneld achteruit bij de mensen die minder trouw aan het dieet waren. De resultaten bleven ook overeind nadat gecontroleerd werd voor variabelen als opleidingsniveau.

 

Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat mediterrane voeding de cognitieve achteruitgang bij ouderen kan remmen. "We vinden steeds meer bewijs dat mediterrane voeding kan helpen bij de preventie van ernstige gezondheidsproblemen bij ouderen”, zeggen de onderzoekers.

 

Mediterrane voeding

De beste resultaten werden gezien bij deelnemers die het meest trouw waren aan het dieet. Maar wat aten deze personen dan precies?

 

-          Zeven tot tien porties vers fruit en verse groente per dag

-          Weinig geraffineerde koolhydraten

-          Veel volkoren brood en -ontbijtgranen

-          Dagelijks noten, waaronder amandelen, cashewnoten, pistach en walnoten

-          Meer olijfolie dan margarine of boter

-          Kruiden en specerijen als smaakmakers in plaats van zout

-          Slechts enkele keren per maand rood vlees

-          Minimaal twee keer per week vis en gevogelte

-          Meer halfvolle dan volvette producten

-          Af en toe een glas rode wijn tijdens het eten

-          Weinig transvetten

 

Toch zien we ook hier nog ruimte voor verbetering. Minder porties per dag is beter, om de alvleesklier wat rust te geven, zeker in relatie tot fruit. Brood en ontbijtgranen bevatten nog steeds veel gluten en fytaten, iets wat niet gunstig is voor de darmwand en de opname van voedingsstoffen bemoeilijkt.

 

Tot slot remmen volvette producten de eetlust meer, hetgeen overeten voorkomt, terwijl halfvolle en magere producten juist vaak relatief veel suiker bevatten. Maar wellicht zijn we wat te streng in de leer en duikt de volhoudscore nog verder weg dan 28. Stap voor stap het voedingspatroon aanpassen blijft dus prioriteit nummer één.

 

Bron

rush.edu/news/pressreleases/mediterranean-diet-associated-slower-rate-cognitive-decline