De huidige behandeling van diabetes type 2 bestaat uit dieetaanpassingen in combinatie met medicijnen zoals metformine. Maar een natuurlijk alternatief is meer dan welkom: metformine heeft bijwerkingen, van maagdarmklachten tot leveraandoeningen [1]. Nieuw onderzoek laat zien dat sulforafaan het beste natuurlijke alternatief is [2].
Allereerst werd een genetisch profiel van diabetes type 2 gemaakt op basis van 50 genen die reeds eerder met de ziekte in verband waren gebracht. Deze werd vergeleken met medicijnprofielen om te zien welke stoffen de meeste invloed hadden op de genexpressie in levercellen. Sulforafaan bleek in theorie het meest effectief.
Om dit resultaat te toetsen, zetten de onderzoekers levercellen van ratten met diabetes type 2 op cultuur en brachten deze in aanraking met sulforafaan. De cellen bleken vervolgens inderdaad minder glucose te produceren. Ook liet het de glucoseintolerantie in vergelijkbare mate dalen als metformine.
Sulforafaan werd tot slot gedurende twaalf weken getest bij 97 obese vrijwilligers met diabetes type 2. De groep die sulforafaan suppleerde had aan het eind van het onderzoek een significant lager vastend bloedglucose dan de controlegroep.
De onderzoekers wijzen erop dat er meer onderzoek nodig is om metformine te vervangen door sulforafaan, maar de resultaten zijn veelbelovend. Tegelijkertijd zijn ze optimistisch dat hun statistische methode gebruikt kan worden om ook voor andere medicijnen de beste natuurlijke alternatieven te vinden.
Sulforafaan is een metaboliet van glucorafanine in Brassica italica, ofwel broccoli. De gezondheidseffecten van broccoli worden meestal toegeschreven aan de hoge concentraties glucosinolaten en met name de daarvan afgeleide verbindingen, zoals glucorofanine [3].
Andere Brassica-soorten, zoals mosterd, raapzaad, paksoi en knolraap bevatten ook glucosinolaten, maar broccoli heeft de hoogste concentraties. Hierdoor is het de beste bron van sulforafaan. Het is dus belangrijk om bronnen van sulforafaan in de voeding van je cliënt op te laten nemen. Maar let wel: bij het koken gaat veel van de werkzame stof verloren. Suppletie in hogere doseringen is dus – zeker bij (pre)diabetes – sterk aan te bevelen.
En de bijwerkingen? Die zijn niet noemenswaardig. Wel zijn er enkele mogelijke interacties met medicijnen waarop je moet letten. Daarover lees je meer in onze wetenschappelijke monografie Brassica italica. Ook kun je de interactiedatabase raadplegen.
[1] http://www.apotheek.nl/medicijnen/metformine#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen
[2] Axelsson AS, Tubbs E, Mecham B, Chacko S, Nenonen HA1, Tang Y1, Fahey JW, Derry JMJ, Wollheim CB, Wierup N, Haymond MW, Friend SH, Mulder H, Rosengren AH, Sulforaphane reduces hepatic glucose production and improves glucose control in patients with type 2 diabetes, Sci Transl Med. 2017 Jun 14;9(394).
[3] http://www.naturafoundation.nl/monografie/brassica_italica.html