Recept: wild gevogelte met tamarindesaus en granaatappel

dinsdag 8-mei-2018

Recept: wild gevogelte met tamarindesaus en granaatappel

 

Recept: wild gevogelte met tamarindesaus en granaatappel[1]

 

Ons stress-systeem, en daarmee de aanmaak van onder meer cortisol, reageert op stressoren die worden waargenomen door onze zintuigen. Voeding kan zo’n stressor zijn. Granen zijn een voorbeeld daarvan. Voeding kan ook juist een positieve invloed uitoefenen op het stress-systeem en de gevoeligheid voor stresshormonen. Dat is wat verschillende ingrediënten uit dit recept doen. Het eten van een smakelijk ogende, heilzame maaltijd in goed gezelschap draagt daarnaast bij aan ontspanning en daarmee aan het tot rust komen van de stressassen. Genoeg redenen dus om in een stressvol bestaan tijd te maken om met familie of vrienden te genieten van dit lekkere recept!

 

Marinade

 

Ingrediënten

Gemberwortel van 3 cm

3 teentjes knoflook

1 eetlepel verse kruiden (marjoraan, tijm, rozemarijn, peterselie)

1 theelepel paprikapoeder

1 el honing

Zout, peper

50 ml olijfolie

 

Bereiding

Rasp de gember en knoflook fijn, hak de kruiden fijn, doe alles in een kom. Voeg de paprika, honing, zout, peper en olijfolie toe en roer goed.

 

Wild gevogelte

 

Ingrediënten

Een hele fazant of kip van ongeveer 1 kg

1 citroen of sinaasappel

1 takje rozemarijn

2 laurierblaadjes

125 ml water

 

Bereiding

Was de fazant van binnen en buiten onder stromend water en dep hem daarna droog. Wrijf de fazant van binnen en van buiten in met de marinade en laat een nacht intrekken. Verwarm de oven voor op 180° C. Deel de citroen in vieren, vul de fazant met rozemarijn, laurierblaadjes en citroen en bind het samen met keukengaren.

 

Als de marinade is ingetrokken: bestrijk een ovenbestendige schaal met olijfolie, leg de fazant er in, voeg water toe en bak in de oven gedurende 1 uur.

 

Tamarindesaus

 

Ingrediënten

1 theelepel tamarindepasta of 4 tamarindevruchten

20 ml water

2 uien

2 eieren

250 ml water

20 groene asperges

1 granaatappel

 

Bereiding

Kook de tamarindepasta gedurende 15 minuten in een pan met water. Of bij gebruik van verse tamarinden, de schillen verwijderen en de vruchten gedurende 30 minuten in water koken, daarna zeven.

 

Splits de eieren.

 

Breng in een pan de knoflook en uien aan de kook met de voorbereide tamarindesaus en kook gedurende 3 minuten. Voeg eierdooiers toe en meng met een garde tot een gladde saus. Voeg de resterende braadsap van de fazant toe.

 

Stoof de groene asperges in een beetje water tot het water is verdampt.

 

Halveer de granaatappel, houd de open kant naar beneden boven een bak en tik erop met een lepel. Hierdoor komen de zaden vrij van het fruit.

 

Haal de fazant uit de oven en snij deze in plakken.

 

Schik de gesneden fazant met asperges, granaatappel en tamarindesaus op een bord.



[1] Recept ontleend aan “Word weer mens. Terugkeer van de Homo Sapiens”, dr. L. Pruimboom, verwachte verschijningsdatum zomer 2018