Stressvrij leren over het chronisch vermoeidheidssyndroom

woensdag 12-juni-2019

De eerste Kennis in de Praktijk-dag was een succes: een zaal vol cursisten, therapeuten en andere geïnteresseerden genoten van een zonnige en interactieve middag op een prachtige locatie in Vogelenzang. Onze docenten namen u mee in de film van het chronisch vermoeidheidssyndroom en sloten af met een praktisch en uitgebreid behandelplan.

 

Afgelopen 6 juni werd afgetrapt met de eerste in de reeks ‘Kennis in Praktijk’ dagen, voorheen Regionale Praktijkbijeenkomsten. De reacties van de aanwezigen laten zien dat we erin zijn geslaagd om dit evenement succesvol in een eigentijds jasje te steken, met beter passende locaties en catering, en nog meer wetenschappelijke kennis vertaald naar praktische toepassingen. 

 

“Natura Foundation is altijd op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en de juiste interpretatie ervan, daarom heb ik me ingeschreven voor deze dag.”

 

It's all about energy

Waar vaak gekeken wordt naar enkel de symptomen (foto) van chronisch vermoeidheidssyndroom, werd verteld dat het vooral belangrijk is om de hele film terug te draaien. Zonder de film terug te draaien kan men niet behandelen. Men moet weten waar het fout is gegaan, pas dan kan een behandelplan worden opgesteld en kan het lichaam herstellen. Maar waar moet u dan op letten? Wanneer begonnen subtiele klachten als keelpijn, spierpijn en hoofdpijn? En wat is de oorzaak van deze klachten?

 

Als therapeut weet u dat het voor de hand ligt dat de energieverdeling in ons lichaam verstoord is. Als we alleen al kijken naar de afgelopen vijftig jaar, dan kunnen we constateren dat er steeds meer prikkels bij zijn gekomen, denk aan het volgen en bijhouden van sociale media, werkdruk en woon-werkverkeer. Al deze prikkels moeten gefilterd en verwerkt worden en dat kost gewoon veel energie. Ook het weer in balans komen kost energie. “Dat we moe worden is logisch en niks mis mee. Denk bijvoorbeeld aan iemand die depressief is en zich terugtrekt, weg van alle prikkels. Dat is juist goed in zo’n situatie.” 

 

Symptomen vs. oorzaak

Echter, vaak gaan we maar door en stapelen de oorzaken en gevolgen zich op. Voordat men een behandelplan opstelt is het onder andere van belang om te weten in hoeverre de cliënt al vermoeidheidsklachten heeft, echter het is nog veel belangrijker om te bepalen waar u moet starten met de behandeling. Dat doet u door de juiste vragen stellen en hier conclusies uit te trekken. Zo kunt u samen met uw cliënt zijn of haar film terugdraaien en komt u er samen achter waar de initiële oorzaak ligt.

 

Het zou kunnen zijn dat uw cliënt ooit pfeiffer heeft gehad, waarna het virus Epstein-Barr nog altijd aanwezig is in het lichaam. Dit zorgt voor een actief immuunsysteem, zowel overdag als ’s nachts, wat veel energie kost. Echter, misschien ligt er nog wel een andere oorzaak ten grondslag aan de klachten, iets waar de cliënt al veel eerder mee kampte. Welke vragen u moet stellen om hierachter te komen, is uitgebreid aan bod gekomen tijdens het eerste deel van de bijeenkomst. En alle aanwezigen hebben de vragenlijst digitaal toegestuurd gekregen om er direct mee aan de slag te kunnen.

 

“Het verhaal was heel helder. De spreker maakte alles heel overzichtelijk”

 

Volgorde film bepaalt behandelplan

Tijdens de pauze in de ruimtelijke kas werden glutenvrije en lactosevrije hapjes geserveerd. Ook werd er positief over het eerste deel gesproken. “Ik vind de docenten zo goed, het klinkt allemaal zo logisch”, werd het enthousiast geëvalueerd. En: “Ik zou het fijn vinden om praktische handvatten te krijgen rondom de behandeling van het chronische vermoeidheidssyndroom”. Hier waren we op voorbereid en dit kwam dan ook uitgebreid terug in het tweede deel van de bijeenkomst waarin de docent de aanwezigen stap voor stap door het behandelplan leidde.

 

Daarbij werden tal van leefstijladviezen met het publiek gedeeld, alsmede enkele suppletietips als “quick wins” waarmee snel gezondheidswinst geboekt kan worden. Alle praktische toepassingen en doseringen zijn aan bod gekomen, en er was veel ruimte voor vragen en interactie, zodat elke aanwezige er de volgende dag nog mee aan de slag kon.

 

“Ik vind de locatie geweldig. Heel ongedwongen en heerlijke hapjes en drankjes.”

 

Heeft u de eerste bijeenkomst gemist? Goed nieuws: we hebben namelijk nog een aantal andere geweldige locaties voor u gevonden. Via deze link kunt u zich nog inschrijven voor één van deze Kennis in de Praktijk-dagen over het behandelplan rondom het Chronisch vermoeidheidssyndroom. Ons enthousiaste team zal u dan hartelijk verwelkomen met een kleine verrassing vol energie.