Op 2 september 2024 start de opleiding tot Integraal Orthomoleculair Therapeut.
Wij vroegen een aantal oud-cursisten waarom ze voor deze opleiding hebben gekozen en wat ze van module 1 vonden. Ben je benieuwd of de opleiding Integraal Orthomoleculair Therapeut iets voor jou is? Lees dan snel verder of kijk op onze opleiding pagina voor meer informatie.
Functie: Integraal (fysio)therapeut
Praktijkeigenaar Edwin Tulkens studeerde fysiotherapie en kwam er bij het behandelen van cliënten al snel achter dat het ontwikkelen van een klacht te maken heeft met meer dan alleen de spieren en gewrichten.
“In de praktijk ben ik bezig om cliënten inzicht te geven in de samenhang tussen het houdings- en bewegingsapparaat, bindweefsel en de organen”. Edwin heeft ook de opleiding tot visceraal therapeut gevolgd. “Toen ik me bezig hield met de maag, de lever, de darmen kwam de rol van voeding om de hoek kijken. Vorig jaar kwam de opleiding Integraal Orthomoleculair Therapeut op mijn pad. Dit gaf mij zo’n ja-gevoel”.
Nu de eerste module afgerond is, realiseert de therapeut zich dat hij “nog niet heel erg veel over voeding wist.” Edwin: “Op radio en tv hoor je zoveel waarheden en niet-waarheden. Nu wordt het duidelijker wat voeding is en wat we nodig hebben”.
“Onze organen doen wel degelijk mee”
Samenhang van systemen
“Op een zeer doordachte en rustige wijze wordt er les gegeven door de deskundige docenten, met geweldige humor en ruimte voor interactie. Er werden puzzelstukjes aangereikt die later in de opleiding op z’n plaats vallen. De samenhang tussen systemen en processen wordt dan duidelijk, zodat deze puzzel toegepast kan worden als behandeling”, aldus Edwin.
“Na zes dagen voedingsleer prikkelt er alles in m’n lijf om meer kennis te vergaren”.
Aanvulling op behandeling
De therapeut heeft al vanaf de eerste dag zijn kennis gedeeld met zijn cliënten. “Ik geef uitleg over welke voedingsstoffen we iedere dag nodig hebben en in welke verhouding en geef adviezen. Ik merk dat zo’n gesprek in de praktijk zeer gewaardeerd wordt”.
“Ik zie het als een investering in mezelf”.
“De keuze voor deze opleiding was voor mij een abc’tje. De opleiding is een welkome aanvulling op mijn behandeling. Ik heb er absoluut geen spijt van en zie het als een investering in mezelf”, stelt Edwin.
Functie: Orthomoleculair Epigenetisch therapeut en lifestylecoach
Agnes Withagen, reeds werkzaam als Orthomoleculair Epigenetisch therapeut en lifestylecoach, geeft aan dat ze de module Orthomoleculaire Voedingsleer als prettig ervaarde, ondanks dat het voor haar voornamelijk een herhaling was. “Hiermee heb ik wel weer even de puntjes op de ‘i’ gezet”. Van de volgende modules verwacht ze dat deze veel nieuwe inzichten en tools aanreiken om haar therapeutisch inzicht nog verder te vergroten.
“Ik heb de puntjes op de ‘i’ gezet”
“Het is prettig dat de modules over het jaar verdeeld zijn, zodat je na een module de tijd hebt om de stof te verwerken alvorens je aan de volgende module begint. Wat ik vooral verwacht van de volgende modules zijn inzichten en handvatten die meteen toepasbaar zijn in de praktijk. Als een cliënt bij je komt wordt er een hulpvraag neergelegd. Hier wil ik zo goed en efficiënt mogelijk op in kunnen gaan. Ik wil leren om ieders puzzel gestructureerd te ontrafelen”.
Verbreding van kennis direct toepasbaar
De therapeute heeft ervoor gekozen om de opleiding Integraal Orthomoleculair Therapeut bij Natura Foundation te volgen om haar kennis te verbreden en deze direct toe te passen in haar praktijk.
Na de eerste module zegt ze: “Tijdens gesprekken met mijn cliënten kon ik het belang van gezonde voedingsstoffen voor ons lichaam nog helderder en specifieker beargumenteren. Mensen komen dan tot inzichten en verbazen zich over de complexiteit van ons lichaam en hoe alles toch logisch en vaak evolutionair te verklaren is. Ons lichaam doet precies wat het moet doen, maar voor het ontrafelen van de puzzel, daarmee bedoel ik klachten, moet je eerst begrijpen hoe die puzzel ontstaan is”.
Functie: Fysio- en manueel therapeut
Sinds hij module 1 volgde en de theorie zelf in praktijk bracht voelt fysio- en manueel therapeut Jasper zich vitaler. Hij zit beter in zijn vel en heeft meer energie. De eerste module heeft Jasper net afgerond. Lees hier waarom Orthomoleculaire Therapie een verrijking voor hem is op persoonlijk én professioneel vlak.
Je pakt de oorzaak aan en leert denken vanuit de lichaamssystemen
‘Bij Orthomoleculaire Therapie benader je klachten vanuit een ander perspectief. Je gaat op zoek naar de oorzaak vanuit een holistisch perspectief. Waarom zou je bij spierklachten alleen naar de betreffende spier kijken?’ vraagt hij zich af. ‘Er spelen zoveel andere factoren mee, denk aan voeding, bioritme en je stressniveau. Het lijf is één groot samenwerkingsmechanisme, alles heeft invloed op elkaar. Ik merkte steeds vaker dat ik de werkelijke oorzaak van klachten niet kon behandelen. Bij Natura Foundation leer ik de dieperliggende oorzaken aan te pakken. Dat maakt een wereld van verschil voor je cliënt.’
Je krijgt les van enthousiaste en bevlogen docenten
‘De docenten leggen de werkingsmechanismes van het lichaam heel duidelijk uit. Vanuit mijn fysiologische achtergrond had ik al voorkennis, maar deze opleiding geeft me meer diepgang en praktische handvatten. De online lessen zijn zeer professioneel, tijdens de theorie zie je enkel de presentatie en de docent. Alle microfoons zijn uitgeschakeld tijdens de les dus je hebt volledige focus op de docent. Dat is heel prettig. Voor het contact met je medecursisten creëren ze interactiemomenten, zoals met een vragenuurtje of groepsopdrachten. Daarnaast hebben we WhatsApp groepen waarin we recepten en studievragen met elkaar delen.’
Alles wat je leert kun je direct toepassen in de dagelijkse praktijk
‘Er wordt heel praktijkgericht lesgegeven. Ingewikkelde materie wordt teruggekoppeld naar praktijkvoorbeelden. Daardoor kun je het op jouw beurt weer helder uitleggen aan je cliënten. Zo wist ik vanuit mijn basisopleiding dat spierproblematiek vaak een magnesiumtekort is, maar hoe dit precies ontstaat en welke werkingsmechanismes erachter zitten leer ik nu. Met de portfolio-opdrachten wordt getoetst of je de theorie goed beheerst. Dat is heel waardevol want zo leer je de theorie direct toepassen.’
Wanneer is de opleiding een aanrader?
‘Als je zelf graag een gezondere levensstijl nastreeft en geïnteresseerd bent in échte gezondheid en het gevoel hebt dat je er met de schijf van vijf niet gaat komen.’
Hoe ervaar je de studiebelasting?
‘Heel acceptabel. Module 1 bestond uit 8 lesdagen van 09:00 tot 16:00 uur. Voor de lesdag besteed ik 3 uur aan het doornemen van de lesstof en de PowerPoint. Na de lesdag lees ik de theorie na. Ik schat dat ik over de hele periode gemiddeld 4 uur per week aan de studie besteed.’
Wat zou je willen zeggen tegen nieuwe cursisten?
‘Ga ervoor. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’
Functie: Osteopaat
Suzanne Roks heeft fysiotherapie gestudeerd en is daarna doorgegaan als osteopaat. “Ik wist door mijn opleiding osteopathie al een en ander over voeding, maar ik krijg nu een goede basis en het waarom achter goede voeding mee”.
Als osteopaat ziet Suzanne veel cliënten met klachten die al langdurig aanwezig zijn en met fysiotherapie alleen niet te verhelpen zijn. “Door manuele technieken ook te combineren met voeding en leefstijl kan ik voor mijn gevoel een veel beter totaalpakket aanbieden. Ik kan nu op meerdere vlakken aangrijpen en meer oorzakelijk werken”.
“Ik kan nu een veel beter totaalpakket aanbieden”
Toegewijde docenten
“Ik ben erg blij dat ik gestart ben met de opleiding Integraal Orthomoleculair Therapeut. Na het eerste lesblok heeft het me al ontzettend veel kennis gebracht die ik in de praktijk heb kunnen toepassen. Het smaakt naar meer”.
“De lesdagen zijn goed te combineren met mijn reguliere werkzaamheden”. Soms was het nodig om wat extra tijd te investeren in een portfolio-opdracht, maar ze heeft de eerste module netjes afgerond. “Ik ben erg enthousiast en ik merk aan mijn omgeving dat ik dit ook zo uitdraag. Als ik begin over voeding houd ik niet meer op!”
“Het smaakt naar meer”
Suzanne: “Tot nu toe heb ik les gehad van Fien Demeulemeester en Casper Beukema. Allebei ontzettend toegewijde en enthousiaste docenten met volgens mij enorm veel kennis.”.
Ben je net als deze cursisten enthousiast geworden over de opleiding Integraal Orthomoleculair Therapeut van Natura Foundation, maar twijfel je nog ergens over? Dan hebben de huidige cursisten nog een aantal laatste tips:
- “Lees je in op de praktische informatiepagina op hoe de modules zijn opgebouwd''
- ''Alle veelgestelde vragen zijn makkelijk te vinden op de website, maar ook het team van Natura Foundation staat open voor allerlei vragen''
- “Bij twijfel gewoon doen!”
Meer informatie over onze vernieuwde opleiding tot Integraal Orthomoleculair Therapeut? Lees nog meer op onze opleiding pagina.