Jaarthema: Origins of the brain

dinsdag 10-maart-2020

Weet u het nog? Het afgelopen jaar stond in het teken van ons jaarthema “Origins of energy”. Geheel in lijn daarmee en voortbordurend daarop is ons thema voor dit jaar “Origins of the brain”. De mens is een complex organisme dat leeft in nauwe interactie met zijn omgeving, aangestuurd door het brein. De menselijke hersenen zijn uniek en onze intelligentie is ongeëvenaard. Het brein, de regisseur van onze gezondheid, speelt een grote rol in de verdeling van energie en sturing van gedrag. We nemen u dit jaar mee in het functioneren van ons brein en zijn connectie met het lichaam. Zo vergroten wij uw begrip van de invloed van het brein op onze energiehuishouding en daarmee op gedrag, gezondheid en ziekte. Natuurlijk doen we dat op de manier die u van ons gewend bent: vanuit ons evolutionaire gedachtengoed, op zoek naar oorzaken en oplossingen, op een manier die u meteen in uw praktijk kunt toepassen. En we starten ons thema, heel toepasselijk, in de internationale Brain Awareness Week (16 tot 22 maart 2020)!


Optimale hersenstofwisseling

We beginnen bij de basis: de hersenstofwisseling. Steeds meer mensen hebben klachten die voortkomen uit een verstoring van de hersenstofwisseling, zoals overprikkeling, concentratiestoornissen of vergeetachtigheid. Belangrijk in het oplossen daarvan is het herstellen van de hersenstofwisseling. Welke voedingsstoffen hebben de hersenen eigenlijk nodig? En hoe werkt het herstel van de energiehuishouding in de hersenen? Welke rol spelen ons bioritme en de bloedsuikerregulatie daarin? U leert alles over deze onderwerpen én over de juiste leefstijladviezen om de hersenstofwisseling te optimaliseren, in ons eerste webinar binnen het thema “Origins of the brain”.

Klik hier om u in te schrijven


Optimale hersencommunicatie

Het brein staat niet op zichzelf, maar communiceert voortdurend met de rest van het lichaam. Deze communicatie verloopt via neuronen, dendrieten, axonen, neurotransmitters en hormonen. Het brein functioneert beter als regisseur van gezondheid als de communicatie met het lichaam optimaal verloopt. Wat daar allemaal voor nodig is, vertellen we u graag in ons tweede webinar in het jaarthema.

Klik hier om u in te schrijven


Selfish brain

En als de hersenstofwisseling en de communicatie dan optimaal zijn, hoe vindt de sturing van energie door de hersenen dan plaats? De mens is mens geworden doordat de hersenen gingen domineren. De menselijke hersenen zijn “zelfzuchtig”; het brein zal er alles aan doen om zichzelf en zijn functie te beschermen. Dit moet het ook wel doen om stuurman van energieverdeling en gedrag te blijven. In de praktijk zien we dat de hersenen de prioriteit kunnen verliezen aan het immuunsysteem of het metabolisme. Wat betekent het concept van het “selfish brain” voor onze gezondheid? Wat zijn de consequenties van het verlies van prioriteit van de hersenen, en hoe lost u een verstoring in de prioriteit op? Dit is het onderwerp van ons derde webinar in het thema rondom het brein.

Klik hier om u in te schrijven


Corona en stress: hoe kom je weer tot rust?

In dit webinar neemt orthomoleculair therapeut en docent Margo Peinemann u mee in de intrigerende werking van ons stresssysteem. Waarom leidt een pandemie, zoals de huidige Corona-pandemie, tot stress? Wat gebeurt er dan in ons lichaam? Waarom is het niet handig als deze reactie langer duurt? En, belangrijk: wat kunnen we doen om de stressreactie onder controle te houden en geen last te hebben van de gevolgen? Margo Peinemann geeft u antwoorden in dit webinar.

Klik hier om u in te schrijven


Oorzaak en herstel van depressieve klachten

Het misschien wel meest bekende hersengerelateerde ziektebeeld is depressie. Steeds meer mensen ontwikkelen depressieve klachten. Waarom neemt dit aantal alsmaar toe? En hoe ontwikkelen deze klachten zich? Uit recent wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat er twee belangrijke oorzaken zijn voor het ontwikkelen van een depressie: darmproblemen en chronische stress. Om een goed behandelplan te kunnen maken voor deze klachten, is het belangrijk om de evolutionaire achtergrond van depressies te begrijpen en op zoek te gaan naar de oorzaken en de ziektefilm in kaart te brengen. We staan hier uitgebreid bij stil tijdens onze Kennis in Praktijkdagen, waarin we u praktische handvatten geven voor het opstellen van een persoonlijk behandelplan in het oplossen van depressie aan de hand van de nieuwste inzichten.

Klik hier om u in te schrijven


De rol van het microbioom

Daarmee slaan we een brug naar het onderwerp dat we in het najaar zullen uitdiepen: de fascinerende functie van de darm-hersenas en de rol van het microbioom in het functioneren van het brein. Hoe we dit deel van het jaarthema verder invullen, vertellen we u binnenkort. De ontdekkingen en inzichten op dit gebied gaan razendsnel; neemt u van ons aan dat we u ook hierin weer zullen voorzien van de allernieuwste kennis en deze praktisch toepasbaar zullen maken.

We hopen er samen met u een inspirerend jaar van te maken!

Team Natura Foundation