Column Wout van Helden: Er is geen vuiltje aan de lucht

zondag 13-oktober-2024

Onze docent Wout van Helden heeft een nieuw column geschreven in PharmActueel! Hij vertelt in deze column meer over luchtvervuiling en het klimaat in huis. Hoe zorg je namelijk zelf voor (meer) zuivere lucht? Lees snel verder.

We brengen veel meer tijd binnen door dan we willen. Ramen dicht, goed geïsoleerd, lekker de verwarming op een constante temperatuur. Waarom zouden we naar buiten gaan, hier binnen is het toch comfortabel?  Toch zouden maar liefst 2/3 van de Nederlanders liever meer buiten willen zijn. Desondanks zijn de meeste Nederlanders tijdens de wintermaanden 21 uur of meer per dag binnen. Meestal als gevolg van de weersomstandigheden of een gebrek aan tijd. Heb jij wel eens nagedacht over het binnenklimaat waar je elke dag in leeft? Thuis, werk, stad of ergens anders?


The indoor generation

Volgens de WHO is luchtverontreiniging een belangrijk risico voor de gezondheid en worden vele mensen blootgesteld aan luchtkwaliteitsniveaus die de richtwaarden overschrijden.

De vervuiling van buiten komt ook naar binnen en vermengt zich in je huis met vervuiling die binnenshuis voorkomt, zoals die als gevolg van verwarmingstoestellen, haardvuren, bouwmaterialen, meubels, schoonmaakproducten en koelingssystemen. Ook is het belangrijk om na te denken over de lucht op de plek waar je woont, werkt en sport. Vooral bij drukke wegen en veebedrijven is meer vervuiling. De GGD heeft de volgende adviezen, kies het liefst een plek minstens: 25 meter van een drukke weg binnen de bebouwde kom, 50 meter van een drukke weg buiten de bebouwde kom, 150 meter van een snelweg of 250 meter van een groot veebedrijf. Heb jij al eens gekeken hoe ver je van een drukke weg woont?

De luchtkwaliteit hangt af van verontreinigende stoffen in de lucht. Niet alleen onze lichamelijke gezondheid heeft te lijden door verminderde luchtkwaliteit, maar ook onze cognitie en geheugen. Luchtvervuiling draagt bij aan oxidatieve stress en ontstekingen. Door de activering van ontstekingsroutes, die leiden tot een toename van cytokines en tot activering van immuun cellen wordt low grade inflammation in de hand gewerkt.

 

Aan de slag

Hoe is eigenlijk de luchtkwaliteit in je eigen huis? Met een luchtkwaliteitmeter meet je de temperatuur, luchtvochtigheid, fijnstof en CO2 in je huis. Als je merkt dat je binnen last krijgt van droge ogen, hoesten of hoofdpijn kan dit ook een teken zijn van verminderde luchtkwaliteit. Een luchtreiniger kan de lucht binnenhuis sterk verbeteren, maar het belangrijkste blijft om vaak te luchten. Af en toe een raam of een deur open heeft al een goed effect op de luchtkwaliteit.

Ook zorgen we zelf vaak onbewust voor een verminderde luchtkwaliteit thuis. Koken zonder de afzuigkap aan te zetten, strijken, stofzuigen met een slechte filter, de open haard aanzetten, kaarsjes aansteken, etherische oliën en wierrook verbranden hebben allemaal een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Daarom is het extra belangrijk wanneer je met bovenstaande bezig bent de ruimte extra te luchten. Vergeet ook niet om tijdens het slapen te ventileren.

Wat hier als afsluiter nog een speciaal plekje verdient zijn planten, planten halen stoffen zoals CO2, stikstof en fijnstof uit de lucht en reguleren ze de temperatuur. Door het gebruik van relatief goedkope binnenplanten en groen begroeide muren kan de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren. Het beste is om voldoende verschillende zuiverende planten te combineren, omdat verschillende planten verschillende verontreinigende stoffen filteren.

 

Meer lezen?

Wil je terug naar al onze artikelen? Klik dan hier.