Docent Wout van Helden heeft een column geschreven voor PharmActueel. Hij vertelt wat te doen tegen winterhanden en wintertenen. Lees snel verder!
Wat is erger dan wintertenen? Sneeuwballen!
Als je het grapje nog niet kende, moest je hopelijk even gniffelen. Maar toch, in deze koude maanden hebben weer veel mensen last van winterhanden, wintertenen en het fenomeen van Raynaud (FR). Wat kunnen we van binnenuit doen om de symptomen te verminderen?
Verkleuring van de huid, zwelling, jeuk, pijn, een koud en branderig gevoel. Daar fiets je weer met pijnlijke vingers, zelfs met handschoenen aan, door de koude winterlucht. Kan je eindelijk weer opwarmen, begint het te tintelen. Wintertenen en FR zijn niet gevaarlijk, maar vaak wel heel oncomfortabel en hebben een behoorlijk negatieve invloed op de kwaliteit van leven.
Deze reactie van de uiteinden van je ledematen heeft een genetische component. Het komt vaker voor bij vrouwen, mensen die roken en die bepaalde medicatie gebruiken. Aan de basis ligt uiteindelijk een microvasculaire doorbloedingsstoornis of een verkramping van de haarvaatjes waardoor er een vermindering van de bloedtoevoer is. Er is een vermoeden dat mensen met FR verhoogde onstekingswaarden en oxidatieve stress hebben.
In de eerste fase is er een witverkleuring van de huid door onvoldoende doorbloeding. De tweede fase gaat gepaard met spasme en vasodilatie van de vaten en geeft doorbloeding met zuurstofarm bloed, wat zorgt voor blauwverkleuring. De derde fase geeft ontspanning van het spasme en weer doorbloeding met zuurstofrijk bloed wat de roodverkleuring verklaart. Bij wintertenen zijn de klachten continu aanwezig, bij FR is het meer aanvalsgewijs.
Natuurlijk zijn er flink wat adviezen die je helpen de symptomen te verminderen: kleden in laagjes, kou vermijden, bewegen, gezond eten, enzovoorts. Maar zijn er ook specifieke voedingsstoffen die we kunnen inzetten om de gevolgen te verminderen?
Mogelijk kan het drinken van bietensap helpen de klachten te verminderen. Een onderzoek uit 2019 liet mensen 140ml bietensap drinken anderhalf uur voor een test met koud water. Dit was het eerste onderzoek dat werd gedaan met bietensap. Ze vonden dat bloedcirculatie en vasodilatiatie verbeterden en dat de bloeddruk omlaag ging. Ook verminderden ontstekingen ten opzichte van het begin. Hoe kan dat?
Bietensap bevat stikstofmonoxide (NO) dat helpt bij het verwijden van de vaten. En dat biedt een mogelijke uitkomst bij FR, want tijdens kou is er een tekort aan NO, waardoor vaten juist vernauwen.
Dus “beet the cold” met een glaasje bietensap als ondersteuning bij wintertenen (of sneeuwballen!).