De mannen en vrouwen die deelnamen aan de studie hadden een BMI tussen de 27 en 38. Zij volgden bijna een half jaar lang een \'Nordic diet\' voedingspatroon.
Het \'Nordic diet\' bestaat vooral uit geproduceerde haver- en roggeproducten, bessen, fruit, groenten, magere melkproducten, koolzaadolie, plantaardige margarine en bevat minstens driemaal per week vis. Producten met toegevoegde suiker zijn niet toegestaan. De personen in de controlegroep aten dezelfde periode veel vezelarme graanproducten met boter, hadden geen restrictie op de suikerconsumptie en aten slechts zelden vis.
In de \'Nordic diet\' groep bleek de expressie van ontstekingsgerelateerde genen in onderhuids vetweefsel duidelijk minder dan bij de controlegroep. Dit effect was onafhankelijk van lichaamsgewicht. De negatieve gezondheidseffecten van overgewicht hangen samen met een chronische laaggradige ontsteking in vetweefsel. Laaggradige ontsteking ligt aan de basis van veel chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
In eerder onderzoek was al gebleken dat het \'Nordic diet\' kan bijdragen aan het verminderen van cardiovasculaire risicofactoren en insulineresistentie. Lees voor een voedingsalternatief voor het Nordic Diet zonder zuivel en granen ook: Oervoeding verbetert metabool syndroom.