Herstel flora na antibiotica kan jaren duren

dinsdag 26-april-2016

Onderzoekers aan de universiteit van Helsinki hebben het effect van antibiotica onderzocht op de samenstelling van de darmflora. Aan het onderzoek deden 142 kinderen mee tussen de twee en zeven jaar, die in hun leven één of meer antibioticakuren hadden gehad.

 

Het gebruik van antibiotica in de vroege kindertijd verstoort de opbouw van een goede darmflora. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Helsinki. Vooral de macrolide antibiotica blijken een grote impact te hebben. Deze worden algemeen ingezet bij longontsteking. 

Verhoogde kans obesitas

Het was al bekend dat het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd een verhoogde kans geeft op IBD, astma en obesitas. De wetenschappers onderzochten hoeveel antibioticakuren de kinderen tijdens hun leven hadden gehad en hoe dit zich weerspiegelde in de darmflora. Daarnaast onderzochten ze de relatie tussen antibioticagebruik, astma en BMI.

Duidelijk te zien in darmflora

Uit de resultaten blijkt dat antibioticagebruik duidelijk is terug te zien. De antibiotica verminderde de diversiteit en remde de leeftijdsgerelateerde ontwikkeling van de darmflora. Vooral de darmflora van kinderen die in de twee voorgaande levensjaren macrolide antibiotica hadden gekregen, zoals azitromycine of claritromycine, weken af van de norm. 

 

"Het lijkt erop dat de darmflora over het algemeen meer dan een jaar nodig heeft om te herstellen van een behandeling met antibiotica. Als een kind verschillende antibioticakuren krijgt tijdens zijn eerste levensjaren, zou de darmflora wel eens geen tijd kunnen hebben om volledig te herstellen", zeggen de onderzoekers.

Verband met metabool syndroom

Het gebruik van macrolide antibiotica liet een relatie zien met veranderingen in de darmflora die eerder in verband zijn gebracht met obesitas en metabole aandoeningen. Het gebruik van macroliden tijdens de eerste twee levensjaren bleek gerelateerd aan een verhoogde BMI. Ook het risico op astma bleek in dergelijke gevallen groter. Bovendien bleek de resistentie tegen antibiotica groter bij deze groep, een groeiend probleem voor de volksgezondheid.

 Overgebruik van antibiotica

Bij potentieel dodelijke aandoeningen zijn antibiotica de enige oplossing. Maar dat is niet meer waarvoor het hoofdzakelijk wordt gebruikt: toepassing bij kleine kwaaltjes, preventief gebruik en gebruik binnen de intensieve veeteelt spelen onze natuurlijke vijanden in de kaart. Staphylococcus aureus heeft hierdoor kunnen evolueren tot de nauwelijks te bestrijden MRSA-bacterie. Deze is resistent geworden voor alle vormen van peniciline en daardoor nog maar zeer moeilijk te bestrijden.

Probiotica

 Het verdient aanbeveling om bij antibioticagebruik in de vroege jaren altijd probiotica te suppleren. Daarbij is een combinatie van Bifidobacterium infantis en Lactobacillus rhamnosus eerste keus.  Steeds meer onderzoek laat zien dat verschillende probiotische stammen samen een synergistische werking hebben.

 

Lees ook: Darmflora bepaalt effect gezonde voeding, slechte darmflora verhoogt risico autisme en Rumineren, probiotica en mindfulness.

Bronnen

  1. Katri Korpela, Anne Salonen, Lauri J. Virta, Riina A. Kekkonen, Kristoffer Forslund, Peer Bork, Willem M. de Vos: Intestinal microbiome is related to lifetime antibiotic use in Finnish pre-school children. Nature Communications, 26 Jan 2016.
  2. http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/amr-report/en/