echte tijm (Thymus vulgaris)

  • Thymus vulgaris (echte tijm)

    Tijm is een kruid uit de Lamiaceae familie, de lipbloemigen, waartoe ook munt, lavendel, salie en marjolein behoren. Het is een kruipende, overblijvende plant met dunne, taaie stengels en kleine bladeren die wijdverspreid is in alle gematigde gebieden. Thymus vulgaris, oftewel ‘echte tijm’, behoort waarschijnlijk tot één van de oudste en meest gebruikte geneeskrachtige planten van Europa. Het wordt gebruikt als keukenkruid en is gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen en geliefd vanwege zijn bijzonder aromatische geur. Belangrijke inhoudsstoffen zijn etherische oliën met als hoofdbestanddeel de fenolen thymol en carvacrol. Thymus vulgaris heeft een antimicrobiële, spasmolytische (ontkrampende) en slijmoplossende werking. Verder heeft echte tijm een anti-inflammatoire en antioxidatieve werking. Daarnaast werkt tijm beschermend en stimulerend op het spijsverteringkanaal. Echte tijm wordt vanwege de antimicrobiële werking en verzachtende invloed op de luchtwegen voornamelijk ingezet bij luchtweginfecties en hoest. Ook kan tijm worden gebruikt om pathogenen in de darm te weren, alsmede een dysbiose tegen te gaan.

  • Inhoudsstoffen

    Thymus vulgaris bevat etherische oliën (>1,2%) met als hoofdbestanddeel fenolen, waaronder thymol (30-70%) en carvacrol (3-15%). Andere stoffen in de etherische oliën zijn terpineen-4-ol, thymolmethylester, alfa- en bètapineen, campheen, paracymeen, bètacaryophylleen, borneol, linalool, thuyanol, geraniol, bornylacetaat, linalylacetaat, methylthymol, methylcarvacrol, cineol, camphor, citral, citonellal, menthone en meer. Verder bevat echte tijm flavonoïden, de triterpeenzuren, ursol- en oleanolzuur, looistoffen, fenolzuren zoals koffiezuur en kaneelzuur, bitterstoffen en saponinen [1]. De werking van de fenolen thymol en carvacrol is het meest uitgebreid onderzocht.

    Antimicrobieel effect

    Verschillende onderzoeken laten zien dat de etherische oliën in tijm effectief werken tegen een breed spectrum van pathogenen [2]. Thymol en carvacrol zijn lipofiele stoffen en kunnen daardoor gemakkelijk in celmembranen van bacteriën, schimmels en parasieten worden opgenomen. Daar verstoren ze de fosfolipide dubbellaag wat leidt tot een verhoogde permeabiliteit van de externe en interne membranen en tot een uitstroom van cellulaire componenten en apoptose. Ook beïnvloeden thymol en carvacrol enzymen die verantwoordelijk zijn voor regulerende processen, zoals het enzym dihydrofolaatreductase, noodzakelijk voor de synthese van actief foliumzuur, en ATPase, verantwoordelijk voor de energiehuishouding en de regulering van de permeabiliteit van de celmembraan [2].

    Etherische oliën in tijm kunnen op verschillende manieren virusreplicatie tegengaan [2]. Deze substanties kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat het virus de cel binnendringt. Daarnaast kunnen etherische oliën interfereren met de structuur van de virale envelop of de productie tegengaan van virale eiwitten die nodig zijn voor het virus om de gastcellen binnen te dringen [2].

    Spasmolitische en ontspannende werking

    Thymol en carvacrol hebben een spasmolytische werking op het gladde spierweefsel [3]. In een in-vitromodel vertoonden carvacrol en thymol een remmende werking op de alpha-7 nicotine acetylcholinereceptor [4]. Deze receptor is onder andere betrokken bij de regulatie van het samentrekken van glad spierweefsel [3]. 

    Carvacrol en thymol toonden een ontspannend effect aan op geïsoleerd aortaweefsel van ratten [5] en geïsoleerd humaan arterieel weefsel afkomstig van navelstrengen [6]. Dit bloedvatontspannende effect wordt waarschijnlijk gemedieerd door het openen van calcium- en kaliumkanalen [6]. 

    Slijmoplossende werking

    In-vitro- en in-vivo-onderzoek laat zien dat tijm een slijmoplossende werking heeft [7]. In een diermodel van een LPS-geïnduceerde ontsteking in de longen verminderde de dagelijkse inname van een tablet met tijm- en primulawortelextract de hoeveelheid mucus (slijm, mucin5ac-eiwit). Tevens verminderde het de invasie van immuuncellen en de ontstekingsgeïnduceerde toename van slijmbekercellen. De ontstekingsremmende en slijmverminderende werking van tijmextracten zijn ook in in-vitromodellen aangetoond [7].

    Anti-inflammatoire en antioxidatieve werking

    Tijm moduleert het immuunsysteem dankzij onder andere de ontstekingsremmende eigenschappen van thymol en carvacrol [8]. In-vitrostudies laten zien dat carvacrol de expressie van het enzym cyclooxygenase (COX)-2 remt, dit enzym is betrokken bij de productie van de ontstekingsbevorderende prostaglandines. Carvacrol bewerkstelligt dit via activatie van de transcriptiefactor peroxisome proliferator-activated receptor (PPAR)-gamma. Activatie van deze transcriptiefactor wordt met gezondheidsbevorderende effecten geassocieerd [8]. De actieve bestanddelen van tijm werken niet alleen ontstekingsremmend, maar werken ook als een antioxidant. Zowel thymol als carvacrol konden in humane lymfocyten geïnduceerde DNA-schade tegengaan [9]. Bij ratten ondersteunde de dagelijkse inname van tijmolie de werking van verschillende antioxidatieve enzymen in het ouder wordende brein [10].  

    Ondersteunt de darmfunctie

    Dierstudies hebben aangetoond dat tijm een positieve werking op het darmslijmvlies heeft en de natuurlijke barrièrefunctie van de darm ondersteunt [11,12]. Daarbij wijst klinisch onderzoek uit dat de antimicrobiële bestanddelen van tijm in de darm de groei van pathogene bacteriestammen remmen en van gunstige bacteriestammen stimuleren [2,13]. Daarbij heeft tijm een spasmolytisch effect in de darm doordat het de gladde spiercellen in de darm kan ontspannen [14]. Dieronderzoek heeft aangetoond dat tijm de aanmaak van verteringsenzymen kan stimuleren [15].

  • De plant tijm is wijdverbreid in Europa. Voor het vervaardigen van oliën, theeën of kruidenextracten worden de verse of gedroogde bladeren en bloemen gebruikt.

  • Metabolisme

    Bij mensen wordt thymol gemetaboliseerd in thymolsulfaat en thymolglucuronide. De halfwaardetijd is ongeveer 10 uur. Alleen thymolsulfaat was na inname detecteerbaar in plasma [16,17].

    Eliminatie

    In de urine van mensen is na thymolconsumptie geen vrij thymol, maar wel thymolsulfaat en thymolglucuronide gevonden. Na 24 uur kon ongeveer 16% van de oorspronkelijke dosis worden aangetoond in de urine [16,17].

  • Bij een medicinale plant kan er niet gesproken worden over dagelijkse behoeftes of symptomen van tekorten.

  • Tijm kan worden ingenomen als gedroogd of vers kruid of in de vorm van thee, tinctuur of een droogextract dat is verwerkt tot een tablet of een capsule. Tincturen, ook wel hydroalcoholische extracten genoemd, hebben een alcoholpercentage dat kan variëren van 25 tot 90%, waarbij 70% de meest gebruikte vorm is. Zowel tincturen als droogextracten worden gemaakt uit de gedroogde bladeren en bloemen van de plant. Supplementen met tijm kunnen worden gestandaardiseerd op actieve bestanddelen. Een veelvoorkomende standaardisatie is op basis van de hoeveelheid thymol (0,2-0,3%). De etherische oliën kunnen ook in aromatherapeutische producten of in huidolie worden verwerkt. Tijm is ook een veelvoorkomend ingrediënt in kruiden- of hoestsiropen.

  • Bronchitis en hoest

    Klinische studies hebben aangetoond dat de orale inname van tijm samen met andere kruiden symptomen van bronchitis kan verlichten. In een dubbelblind gerandomiseerde placebogecontroleerde studie met in totaal 150 deelnemers met acute bronchitis zorgde de inname van een tinctuur met tijm en sleutelbloemwortel (5 maal daags 30 druppels) gedurende 7-9 dagen voor een sterkere afname van symptomen vergeleken met placebo [18]. Een studie met een vergelijkbare opzet bestudeerde het effect van de 3 maal daagse inname van een droogextract met tijm (160 mg) en sleutelbloem (60 mg) bij 361 patiënten met acute bronchitis. Na 7-9 dagen hoestten de gebruikers van het kruidenextract aanzienlijk minder vergeleken met de deelnemers in de placebogroep. Ook was er bij de kruidenextractgebruikers 2 dagen eerder een 50% afname van het hoesten en van andere symptomen merkbaar [19].

    Bij patiënten met bronchitis verminderde de inname (3 maal daags 5,4 ml) van een siroop met tijm (15 g/100 ml) en klimop (1,5 g/100 ml) gedurende 11 dagen het hoesten aanzienlijk meer in vergelijking met de inname van een placebo. Ook in deze studie was er een snellere afname van de symptomen merkbaar [20].

    In een klinische studie verminderde de nasale toediening van thymol de neiging tot hoesten na een capsaïcine-challenge. De toediening van een zoutoplossing verminderde de neiging tot hoesten niet [21].

    Bacteriële infecties

    In-vitro-onderzoek liet zien dat thymol de replicatie kan remmen van een aantal pathogene bacteriën, waaronder de maagzweerveroorzakende bacterie Helicobacter pylori en biofilm-producerende bacteriën zoals Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas putida, Staphylococcus aureus en Klebsiella pneumoniae [2,22]. Carvacrol kan door de celmembraan van Bacillus cereus te verstoren de permeabiliteit voor waterstof- en kaliumionen vergroten en op deze manier de intracellulaire adenosinetrifosfaat (ATP) oftewel de energievoorraad uitputten [23]. Deze bacterie komt voor op etenswaren en kan door de productie van toxinen ziekten veroorzaken. Carvacrol lijkt in vitro ook werkzaam tegen Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt [24]. Daarnaast lijken de bestanddelen van tijm de groei van nog vele andere (pathogene) bacteriestammen te kunnen remmen [25].

    Gist- en schimmelinfecties

    Etherische oliën van tijm kunnen de groei van schimmels tegengaan. In-vitro-onderzoek heeft aangetoond dat thymol en carvacrol de celwand en -membraan van de gisten Saccharomyces cerevisiae en Candida albicans kunnen verstoren en zo hun groei tegengaan [26–28]. Schimmels van de Cryptococcus-familie kunnen bij mensen systemische mycose veroorzaken, vooral wanneer het immuunsysteem verzwakt is. In vitro bleken thymol en carvacrol in staat de groei en de biofilmproductie van deze schimmels te kunnen remmen [2,29].

    Virusinfecties

    Etherische oliën afkomstig van tijm kunnen de virusreplicatie van het humaan immunodeficiëntievirus (HIV) tegengaan door de functie van het virale Tat-eiwit, belangrijk voor RNA-transcriptie, te verstoren [2,30]. Het is verder aangetoond dat tijm werkzaam is tegen het Influenza A-virus en herpes simplex-virus type 1 en type 2, waarschijnlijk door extracellulaire virusdeeltjes te inactiveren waardoor het virus zich niet verder kan verspreiden [31,32]. Computermodellen laten zien dat thymol en carvacrol kunnen binden aan het zogenaamde virale ‘spike’ eiwit waarmee SARS-CoV-2 de cel binnendringt. Deze binding zou de virusinfectie kunnen afremmen [33]. Of tijm ook daadwerkelijk van waarde kan zijn in de strijd tegen SARS-CoV-2 is tot nu toe nog niet onderzocht.

    Parasieten

    In vitro- en dieronderzoek heeft aangetoond dat thymol en carvacrol een remmende werking op de parasiet Leishmania infantum hebben [34]. Tijmextract blijkt ook bij muizen effectief tegen de intestinale en musculaire fasen van de rondworm Trichinella spiralis, een parasiet die de gastheer kan binnendringen via het eten van onvoldoende verhit varkensvlees [35].

    Dysbiose

    Klinisch onderzoek wijst uit dat de dagelijkse inname van 25 ml olijfolie verrijkt met 250 mg/kg fenolen (0,25%) afkomstig van olijven en tijm (1:1) gedurende 3 weken de hoeveelheid bifidobacteriën gemeten in de ontlasting kan verhogen. Ook verlaagde de inname van de met-tijm-verrijkte olijfolie het geoxideerde LDL-cholesterol. Deze effecten waren niet zichtbaar na inname van normale olijfolie of olijfolie verrijkt met fenolen afkomstig uit alleen olijven [13]. Aangezien tijm de aanwezigheid van gunstige darmbacteriën kan stimuleren en de groei van pathogenen kan tegengaan, zou tijm kunnen worden gebruikt bij dysbiose.

  • Tijm zou een reducerend effect kunnen hebben op bloedplaatjes. Het wordt aangeraden om twee weken voor een operatie het gebruik te stoppen [16]. Er is voorlopig bewijs dat bestanddelen uit tijm de werking van de oestrogeenreceptor kunnen beïnvloeden. Theoretisch gezien zou tijm daardoor hormoon-gerelateerde ziektebeelden kunnen verergeren. Totdat er meer onderzoek is gedaan is voorzichtigheid geboden voor vrouwen met condities als borstkanker, blaaskanker, baarmoederhalskanker en endometriose [16].

  • Tijm kan in verschillende vormen worden ingenomen. In klinische studies die de effecten van tijm op bronchitis bestudeerden werd een totale dagelijkse dosis van 480 mg tijmextract, een dagelijkse hoeveelheid van 16,2 ml siroop met 15 g/100 ml tijm, of 5-maal daags 30 druppels van een vloeibaar extract gebruikt gedurende 11 dagen [16,18–20]. Bij dysbiose of antimicrobiële toepassingen in de darm adviseren wij gebaseerd op practice-based evidence (toepassing in de praktijk) therapeutische doseringen rond de 200-900 mg tijmextract per dag, daarbij rekening houdend met de persoon, interacties en andere relevante factoren.

  • Tijm is veilig bij normaal oraal gebruik, voor zowel kinderen als volwassenen. Medicinaal gebruik van tijm wordt tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode afgeraden vanwege te weinig onderzoek [16].

  • Over het algemeen wordt tijm goed verdragen. In enkele gevallen kan de inname van tijm gastro-intestinale klachten, hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken of kan contact met tijm tot huidirritatie of contactdermatitis voeren. Tijm kan allergische reacties veroorzaken bij personen die ook allergisch zijn voor oregano of andere planten van de Lamiaceae-familie [16].

  • Omdat tijm in vitro de activiteit van acetylcholine kan verlagen moet voorzichtigheid worden betracht bij het gebruik van cholinerge en anticholinerge medicatie. Theoretisch zou tijm de werking van bloedverdunners en plaatjesaggregatieremmende medicatie kunnen versterken en daardoor het risico op bloedingen kunnen vergroten. In theorie zou tijm de werking van oestrogeensubstitutietherapie kunnen remmen. Tijm zou de topische absorptie van ketoprofen en naproxen kunnen vergroten [16].

    Vanwege de mogelijkheid van een reducerend effect op bloedplaatjes is het verstandig om op te passen met de volgende kruiden: Ginkgo biloba, Panax ginseng, paardenkastanje, zoethout, wilde peen, knoflook, fenegriek, kamille, arnica, ui, kruidnagel, wilg en andere [16].

  • Mentha xpiperita (menthol)

    Om een optimaal effect te hebben wordt tijm in een kruidensiroop vaak gecombineerd met andere planten zoals pepermunt (Mentha xpiperita). Menthol, het actieve bestanddeel van pepermunt, geeft een typische smaak aan hoestdranken of hoestpastilles maar wordt niet enkel ingezet vanwege de smaak. Menthol heeft namelijk een licht verdovende werking op de hoestreceptoren waardoor de hoestreflex minder snel optreedt [36].

    Pimpinella anisum (anijs)

    Regelmatig worden tijm en pepermunt gecombineerd met anijs (Pimpinella anisum). Anijs werkt ter hoogte van de bovenste luchtwegen vooral als een slijmverdunnende stof waardoor slijm gemakkelijker oplost of kan worden opgehoest waardoor de infectie alsook het hoesten sneller verdwijnen [37].

    Plantago lanceolata (smalle weegbree)

    Naast tijm, menthol en anijs kan ook smalle wegbree een nuttige toevoeging zijn aan kruidensiropen. Plantago lanceolata heeft een ontstekingsremmende en slijmoplossende werking ter hoogte van de bovenste luchtwegen en werkt goed tegen droge hoest [38].

    Origanum vulgare (wilde oregano olie)

    Origanum vulgare en Thymus vulgaris bevatten overlappende werkzame bestanddelen zoals carvacrol. In-vitro-onderzoek heeft de synergetische werking van de etherische oliën van beide planten tegen de pathogene bacteriën Staphylococcus aureus en Salmonella typhimurium aangetoond [38].

    Salvia officinalis (salie)

    De etherische oliën van Salvia officinalis hebben samen met die van tijm een synergetische werking tegen de Fusarium-schimmel [39].

    Caprylzuur

    In vitro remde de combinatie van caprylzuur met thymol of carvacrol de groei van Candida alibicans in hogere mate dan de stoffen apart [40]. Deze combinatie kan daarom wellicht een meerwaarde betekenen bij een infectie met Candida albicans.

  • 1.           Verhelst G. Groot handboek geneeskrachtige planten. 9e druk. Wevelgem: BVBA MANNAVITA; 2019.

    2.           Kowalczyk A, Przychodna M, Sopata S, Bodalska A, Fecka I. Thymol and Thyme Essential Oil-New Insights into Selected Therapeutic Applications. Molecules. 2020 Sep 9;25(18).

    3.           Heghes, Vostinaru, Rus, Mogosan, Iuga, Filip. Antispasmodic Effect of Essential Oils and Their Constituents: A Review. Molecules. 2019 Apr 29;24(9):1675.

    4.           Lozon Y, Sultan A, Lansdell SJ, Prytkova T, Sadek B, Yang K-HS, et al. Inhibition of human a7 nicotinic acetylcholine receptors by cyclic monoterpene carveol. European Journal of Pharmacology. 2016 Apr;776:44–51.

    5.           Peixoto-Neves D, Silva-Alves KS, Gomes MDM, Lima FC, Lahlou S, Magalhães PJC, et al. Vasorelaxant effects of the monoterpenic phenol isomers, carvacrol and thymol, on rat isolated aorta. Fundam Clin Pharmacol. 2010 Jun;24(3):341–50.

    6.           Evaristo Rodrigues da Silva R, de Alencar Silva A, Pereira-de-Morais L, de Sousa Almeida N, Iriti M, Kerntopf MR, et al. Relaxant Effect of Monoterpene (-)-Carveol on Isolated Human Umbilical Cord Arteries and the Involvement of Ion Channels. Molecules. 2020 Jun 9;25(11).

    7.           Seibel J, Kryshen K, Pongrácz JE, Lehner MD. In vivo and in vitro investigation of anti-inflammatory and mucus-regulatory activities of a fixed combination of thyme and primula extracts. Pulm Pharmacol Ther. 2018 Aug;51:10–7.

    8.           Hotta M, Nakata R, Katsukawa M, Hori K, Takahashi S, Inoue H. Carvacrol, a component of thyme oil, activates PPARalpha and gamma and suppresses COX-2 expression. J Lipid Res. 2010 Jan;51(1):132–9.

    9.           Aydin S, Basaran AA, Basaran N. Modulating effects of thyme and its major ingredients on oxidative DNA damage in human lymphocytes. J Agric Food Chem. 2005 Feb 23;53(4):1299–305.

    10.         Youdim KA, Deans SG. Effect of thyme oil and thymol dietary supplementation on the antioxidant status and fatty acid composition of the ageing rat brain. Br J Nutr. 2000 Jan;83(1):87–93.

    11.         Omonijo FA, Liu S, Hui Q, Zhang H, Lahaye L, Bodin J-C, et al. Thymol Improves Barrier Function and Attenuates Inflammatory Responses in Porcine Intestinal Epithelial Cells during Lipopolysaccharide (LPS)-Induced Inflammation. J Agric Food Chem. 2019 Jan 16;67(2):615–24.

    12.         Placha I, Takacova J, Ryzner M, Cobanova K, Laukova A, Strompfova V, et al. Effect of thyme essential oil and selenium on intestine integrity and antioxidant status of broilers. Br Poult Sci. 2014 Feb;55(1):105–14.

    13.         Martín-Peláez S, Mosele JI, Pizarro N, Farràs M, de la Torre R, Subirana I, et al. Effect of virgin olive oil and thyme phenolic compounds on blood lipid profile: implications of human gut microbiota. Eur J Nutr. 2017 Feb;56(1):119–31.

    14.         Begrow F, Engelbertz J, Feistel B, Lehnfeld R, Bauer K, Verspohl EJ. Impact of thymol in thyme extracts on their antispasmodic action and ciliary clearance. Planta Med. 2010 Mar;76(4):311–8.

    15.         Marcin A, Nad P. Effect of essential oils on enzymatic activities in the intestinal apparatus and growth ability of laboratory mice. Physiol Res. 2017 Dec 30;66(Suppl 4):S567–74.

    16.         Natural Medicines - Professional Monograph Thyme [Internet]. Available from: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=823

    17.         Kohlert C, Schindler G, März RW, Abel G, Brinkhaus B, Derendorf H, et al. Systemic availability and pharmacokinetics of thymol in humans. J Clin Pharmacol. 2002 Jul;42(7):731–7.

    18.         Gruenwald J, Graubaum H-J, Busch R. Efficacy and tolerability of a fixed combination of thyme and primrose root in patients with acute bronchitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittelforschung. 2005;55(11):669–76.

    19.         Kemmerich B. Evaluation of efficacy and tolerability of a fixed combination of dry extracts of thyme herb and primrose root in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled multicentre clinical trial. Arzneimittelforschung. 2007;57(9):607–15.

    20.         Kemmerich B, Eberhardt R, Stammer H. Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittelforschung. 2006;56(9):652–60.

    21.         Gavliakova S, Biringerova Z, Buday T, Brozmanova M, Calkovsky V, Poliacek I, et al. Antitussive effects of nasal thymol challenges in healthy volunteers. Respir Physiol Neurobiol. 2013 Jun 1;187(1):104–7.

    22.         Tabak M, Armon R, Potasman I, Neeman I. In vitro inhibition of Helicobacter pylori by extracts of thyme. J Appl Bacteriol. 1996 Jun;80(6):667–72.

    23.         Ultee A, Slump RA, Steging G, Smid EJ. Antimicrobial Activity of Carvacrol toward Bacillus cereus on Rice. Journal of Food Protection. 2000 May 1;63(5):620–4.

    24.         Feng J, Zhang S, Shi W, Zubcevik N, Miklossy J, Zhang Y. Selective Essential Oils from Spice or Culinary Herbs Have High Activity against Stationary Phase and Biofilm Borrelia burgdorferi. Front Med. 2017 Oct 11;4:169.

    25.         Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao C-N, Tang G-Y, Li H-B. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017 Jun 16;18(6).

    26.         Giordani R, Regli P, Kaloustian J, Mikaïl C, Abou L, Portugal H. Antifungal effect of various essential oils against Candida albicans. Potentiation of antifungal action of amphotericin B by essential oil from Thymus vulgaris. Phytother Res. 2004 Dec;18(12):990–5.

    27.         Bennis S, Chami F, Chami N, Bouchikhi T, Remmal A. Surface alteration of Saccharomyces cerevisiae induced by thymol and eugenol. Lett Appl Microbiol. 2004;38(6):454–8.

    28.         Chami N, Bennis S, Chami F, Aboussekhra A, Remmal A. Study of anticandidal activity of carvacrol and eugenol in vitro and in vivo. Oral Microbiol Immunol. 2005 Apr;20(2):106–11.

    29.         Kumari P, Mishra R, Arora N, Chatrath A, Gangwar R, Roy P, et al. Antifungal and Anti-Biofilm Activity of Essential Oil Active Components against Cryptococcus neoformans and Cryptococcus laurentii. Front Microbiol. 2017;8:2161.

    30.         Feriotto G, Marchetti N, Costa V, Beninati S, Tagliati F, Mischiati C. Chemical Composition of Essential Oils from Thymus vulgaris , Cymbopogon citratus , and Rosmarinus officinalis , and Their Effects on the HIV-1 Tat Protein Function. Chem Biodiversity. 2018 Feb;15(2):e1700436.

    31.         Ma L, Yao L. Antiviral Effects of Plant-Derived Essential Oils and Their Components: An Updated Review. Molecules. 2020 Jun 5;25(11).

    32.         Lai W-L, Chuang H-S, Lee M-H, Wei C-L, Lin C-F, Tsai Y-C. Inhibition of herpes simplex virus type 1 by thymol-related monoterpenoids. Planta Med. 2012 Oct;78(15):1636–8.

    33.         Kulkarni SA, Nagarajan SK, Ramesh V, Palaniyandi V, Selvam SP, Madhavan T. Computational evaluation of major components from plant essential oils as potent inhibitors of SARS-CoV-2 spike protein. J Mol Struct. 2020 Dec 5;1221:128823.

    34.         Youssefi MR, Moghaddas E, Tabari MA, Moghadamnia AA, Hosseini SM, Farash BRH, et al. In Vitro and In Vivo Effectiveness of Carvacrol, Thymol and Linalool against Leishmania infantum. Molecules. 2019 May 30;24(11).

    35.         Attia RAH, Mahmoud AE, Farrag HMM, Makboul R, Mohamed ME, Ibraheim Z. Effect of myrrh and thyme on Trichinella spiralis enteral and parenteral phases with inducible nitric oxide expression in mice. Mem Inst Oswaldo Cruz. 2015 Dec;110(8):1035–41.

    36.         Eccles R. What is the Role of Over 100 Excipients in Over the Counter (OTC) Cough Medicines? Lung. 2020 Oct;198(5):727–34.

    37.         Sun W, Shahrajabian MH, Cheng Q. Anise ( Pimpinella anisum L .), a dominant spice and traditional medicinal herb for both food and medicinal purposes. Sabatini S, editor. Cogent Biology. 2019 Jan 1;5(1):1673688.

    38.         Stojkovic D, Glamoclija J, Ciric A, Nikolic M, Ristic M, Siljegovic J, et al. Investigation on antibacterial synergism of Origanum vulgare and Thymus vulgaris essential oils. Arch biol sci (Beogr). 2013;65(2):639–43.

    39.         Alexa E, Sumalan RM, Danciu C, Obistioiu D, Negrea M, Poiana M-A, et al. Synergistic Antifungal, Allelopatic and Anti-Proliferative Potential of Salvia officinalis L., and Thymus vulgaris L. Essential Oils. Molecules. 2018 Jan 16;23(1).

    40.         Bae YS, Rhee MS. Short-Term Antifungal Treatments of Caprylic Acid with Carvacrol or Thymol Induce Synergistic 6-Log Reduction of Pathogenic Candida albicans by Cell Membrane Disruption and Efflux Pump Inhibition. Cell Physiol Biochem. 2019;53(2):285–300.